Les entitats professionals ALMA, DAMA, FAGA i la Fundació SGAE presenten l’estudi ‘La professió de guionista a Espanya’
- L’estudi conclou que el col·lectiu de guionistes continua exhibint una acusada bretxa de gènere: un 67,1% d’hòmens enfront d’un 32,1% de dones.
- El 54,7% dels guionistes residixen a Madrid i un 19% a Barcelona.
El Sindicat de Guionistes ALMA, DAMA (entitat gestió de Drets de Mitjans Audiovisuals), el Fòrum d’Associacions de Guionistes Audiovisuals (FAGA) i Fundació SGAE han presentat hui l’estudi ‘La professió de guionista a Espanya’, elaborat per l’Institut Universitari del Cinema Espanyol de la Universitat Carles III de Madrid sota la direcció de la professora Concepción Cascajosa.
L’estudi analitza la situació soci laboral de la professió de guionista de cinema, sèries, programes i documentals a Espanya, i se centra en aspectes com les característiques demogràfiques del sector, la seua formació i experiència, l’accés a la professió, les condicions de carrera i els principals obstacles i conflictes amb els quals es troben en l’acompliment del seu treball. Més de 500 guionistes van participar en l’enquesta en la qual es basa l’estudi, que es va complementar amb 40 entrevistes en profunditat a professionals en actiu.
Les conclusions que oferix l’estudi indiquen que el col·lectiu de guionistes continua exhibint una acusada bretxa de gènere, ja que està format per un 67,1% d’hòmens enfront d’un 32,1% de dones. L’únic àmbit de treball que s’acosta a la paritat és la de les sèries, amb un 41%. Les dades reflectixen també un clar desequilibri territorial, ja que un 54,7% dels guionistes residixen a Madrid i un 19% a Barcelona.
Pel que fa a la retribució, sis de cada deu guionistes només ingressen un màxim de 30.000 € anuals i únicament el 18% supera els 60.000, comprovant-se respecte a estudis anteriors que els guionistes a Espanya no han vist millorada la seua situació en comparació amb el salari mitjà. L’estudi ha mesurat per primera vegada la fluctuació irregular dels ingressos en la professió de guionista, detectant que entre 2019 i 2023 un 82% van experimentar variacions significatives entre els diferents anys, patint penalitzacions fiscals per això.
La irregularitat i intermitencia d’ingressos obliga el col·lectiu de guionistes a compatibilitzar el guió amb una altra mena d’activitats: més de la mitat (56%) realitza a més altres activitats professionals dins i fora del sector audiovisual. És per això que es considera urgent l’entrada en vigor de les mesures de l’Estatut de l’Artista que garantisquen que la fiscalitat s’ajuste al seu ritme irregular d’ingressos.
L’estudi llança, així mateix, informació sobre les preocupacions dels i les professionals del guió. Una de les seues principals reivindicacions és la visibilització del seu treball i de la seua labor, i només un terç es consideren ben reconeguts pels seus ocupadors. Un desdeny que es traduïx en situacions com no figurar en el material promocional o no ser convidats a rodes de premsa, festivals o cerimònies de lliurament de premis. Una altra dada significativa de l’estudi és que el 40% de les dones guionistes han patit situacions d’assetjament, tant per raó de sexe com laboral, un percentatge molt més significatiu que els hòmens.
L’estudi aborda també la percepció que tenen els guionistes de les plataformes de vídeo sota demanda, que en els últims anys han suposat una disrupció industrial i professional el sector. En general, els servicis de vídeo sota demanda són percebuts com a responsables del menor atractiu de les sales de cinema i de pèrdua de drets, sobretot per la seua falta de transparència pel que fa a dades de visionat. No obstant això, també es valoren positivament per haver contribuït a augmentar l’ocupació i la qualitat de la producció espanyola. El col·lectiu de guionistes a Espanya també es mostra molt favorable a la regulació de l’ús de la IA Generativa en línia amb les reivindicacions dels seus col·legues als Estats Units, subratllant la importància de garantir que l’avanç tecnològic no afecte negativament treballs creatius com el del guió.