AQUEST HAN SIGUT ELS GUANYADORS DE LA TRACA 2023

Els guionistes Suso Imbernón i Vicent Gavara guanyen la V edició de La Traca

La comèdia “Propietaris”, dels guionistes Suso Imbernón i Vicent Gavara, ha resultat guanyadora d’esta cinquena edició del concurs que convoca EDAV, l’associació de guionistes de la Comunitat Valenciana, que premia els guions de llargmetratge de comèdia.

Salva Torrent, alcalde del municipi valencià de L’Eliana va donar a conéixer al guanyador este passat dijous en un acte celebrat en el Centre Sociocultural de la població. Així mateix, les obres finalistes d’esta edició han sigut “Buitres” de Juan José Moscardó Rius i Rafa Ferrero, i “Vídeos a Lola”, de Jorge Yúdice i Zebina Guerra.

El jurat d’esta V edició ha estat compost per Emili Piera, periodista i escriptor, Ricardo Macián, director, guionista i productor, i Giovanna Ribes, directora, escriptora, artista visual i productora. Segons resa l’acta del jurat, “Propietaris és una comèdia d’embolics i dolents entesos, de dissimulacions i un considerable esforç per aparentar que acaba en termes de cataclisme. El guió, a més de divertit, té una línia soterrada de crítica despietada als qui especulen amb una cosa tan bàsica com l’habitatge”.

El premi té una dotació de 2.000 €. El guió guanyador i els dos finalistes gaudiran, a més, d’inscripció gratuïta en la plataforma Filmarket Hub, en virtut del conveni subscrit entre la plataforma i EDAV. D’esta manera, a més de la seua participació en el concurs, estos guions podran també connectar a través del mercat en línia Filmarket Hub amb tota una xarxa de productors i empreses d’Europa i Llatinoamèrica. “L’objectiu és que tinguen més visibilitat i oportunitats”, segons comentava Helena Martínez, Head of Curation de la plataforma, que va ser present en l’acte de lliurament de premis.

En temporada baja”, de David Marqués, la pel·lícula que va eixir de La Traca i estableix el precedent

L’alcalde de l’Eliana, Salva Torrent, destacava el compromís històric d’eixe ajuntament amb el cinema i la cultura i subratllava que “este tipus d’iniciatives són importants per a visibilitzar el potencial dels treballs dels autors i han de servir com a impuls perquè estos guions es donen a conéixer amb l’objectiu que es convertisquen en pel·lícules”. En el cas de La Traca, ja existeix un precedent: la pel·lícula “En temporada baja”, dirigida per David Marqués, que es va projectar després del lliurament de premis i que té el seu origen en el guió guanyador de la primera edició de La Traca. El guionista bilbaino, guanyador d’eixa primera edició, Ió Iriarte, va ser l’encarregat de presentar la pel·lícula.

Sobre els autors

Suso Imbernón –Debuta en la direcció amb el llargmetratge “Amor En Polvo” (2019) al costat de Juanjo Moscardó. Estrenat en el Festival Cinequest de Califòrnia on gana el Premi a Millor Comèdia, arriba a les sales en 2020 i des de 2021 ha estat disponible en plataformes com HBO,

Netflix, Prime Vídeo o Filmin. Ha escrit i dirigit múltiples curtmetratges, entre els quals destaquen pels seus premis “Maledita” (2019), “Cuando todo pase” (2013) i “El ‘Braking’” (2007). Durant 20 anys ha participat en multitud de produccions de cinema, publicitat i televisió com a realitzador, guionista, tècnic o productor. Llicenciat en Comunicació Audiovisual, va estudiar el Màster en Guió de Cinema de la FIA-UIMP i es va formar en direcció i interpretació a Buenos Aires. Com a actor ha treballat en diferents espectacles com a “Retablo del abandono”, “Savethetemazo.org”o “Perrakos Sound System”.

Vicent J. Gavara- Llicenciat en Ciències de la Informació, va realitzar el taller de guionista a l’Escola Internacional de Cinema i Televisió de San Antonio de los Baños (Cuba). Compagina l’escriptura audiovisual i realització amb el seu treball d’actor tant en teatre com en diferents produccions audiovisuals. Soci fundador de la companyia Xiconiu Teatre. Ha treballat de guionista per a la televisió pública valenciana en programes d’humor com Autoindefinits o Socarrats. Autor de curtmetratges premiats com “El Braking” o “Cuando todo pase”, ha dirigit el llargmetratge de ficció “Kilimanjaro” i el documental “Berlanga, l’home del Mehari”.

Feu un comentari