CONEIX ELS FINALISTES DE LA TRACA 2023

Les comèdies “BUITRES”, de Juanjo Moscardó Rius i Rafa Ferrero,PROPIETARIOS”, dels guionistes Suso Imbernón i Vicent J. Gavara Peris i “VÍDEOS A LOLA”, co-escrita per Zebina Guerra i Jorge Yúdice, competiran pel premi de la V edició del concurs. 

El guió guanyador es donarà a conéixer el dijous 5 d’octubre en un acte que se celebrarà en la sala Nou Espai del Centre Sociocultural de l’Eliana en el marc de les activitats que l’Ajuntament de l’Eliana dedica al cinema, entre les quals destaca la celebració de L’Eliana Cinema..

A aquesta edició de la TRACA s’han presentat quasi un centenar de guions procedents dels més diversos punts de la geografia espanyola, sumant més del doble dels rebuts en l’edició de 2022.

Després del lliurament de premis es projectarà la pel·lícula “En temporada baja”, el guió de la qual, signat per Asier Guerricaechevarria, Ion Iriarte i Javier Echániz, va ser guanyador de la primera edició del concurs. La pel·lícula, produïda per la valenciana Paloma Mora, que va conéixer la història durant l’acte de lliurament de premis de la primera edició de la Traca, ha sigut dirigida per David Marqués i protagonitzada per Antonio Resines, Edu Soto, Coque Malla i Fele Martínez.

El concurs LA TRACA està organitzat per EDAV amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Eliana, l’Institut Valencià de Cultura i el mercat en línia FilmarketHub i té com a objectiu contribuir al fet que es facen bones comèdies que proporcionen a l’espectador una experiència agradable, que propicie el riure, tan guaridora i necessària.

El concurs està dotat amb un premi en metàl·lic de 2.000 euros per al guanyador o guanyadora, així com la inscripció gratuïta per temps il·limitat del guió guanyador i els dos guions finalistes en la plataforma en línia FilmarketHub, valorada en 399 €.

El jurat d’aquesta edició ha estat compost per:

Emili Piera – Periodista i escriptor. Llicenciat en Periodisme. Estudis de Cinematografia. Premi Llibertat d’Expresió i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians per Dietari de guerra. Guionista en TVE, Hispavisión i Canal 9 sobretot de documentals. Humorista en premsa ràdio i televisió. Gastrònom. Guionista de la sèrie Benifotrem de Canal 9. Piera va publicar una columna literària al dia en el periòdic Levante-EMV durant quasi 28 anys. Els seus dos últims llibres són el dietari Escriure a pessics i el llibre de relats El senyor del món. Actualment treballa en un altre dietari i en una novel·la de ciència-ficció. Col·laborador del suplement de literatura Postdata (Llevant EMV) i de la revista L’expressió de Cullera. Divulgador i conferenciant. Membre de l’equip tècnic de la Fira del Llibre de València.

Giovanna Ribes – Directora, escriptora, artista visual i productora valenciana. Va estudiar Filologia Anglesa, Imatge i So a Espanya i Cinema al Regne Unit, els Estats Units i Cuba. Membre de CIMA (Associació Nacional de Dones Audiovisuals), EWA (Associació Europea de Dones), EDN (Xarxa Europea de Documentals quan va existir), Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, PAV, membre de la junta directiva d’ACCION (Associació Espanyola de Directors) i delegada d’ACCION per a FERA (Federation of European Screen Directors), i Co-Directora de la Biennal Dona i Cinema, va rebre en 2022 el Premi d’Honor Audiovisual “Premi Berlanga” per la seua trajectòria al cinema i en la defensa dels drets de les dones i professionals en la indústria cinematogràfica i va tindre l’honor de participar en el Programa de Mentoria de Productors d’EWA ja que creu profundament a mantindre’s actualitzada aprenent noves maneres d’abordar el cinema independentment dels anys d’experiència. En el 2023 ha rebut el Premi Menina “Almudena Grandes” NWW 2023 atorgat per la Xarxa Transnacional de Dones – NetWorkWoman, per la seua trajectòria artística i la seua lluita per a la visibilització de les dones en l’art i el cinema. Ribes gaudeix experimentant a través de diferents formats com a Videoart: Liquid,Focus, Oceans o Corpora, Documentals: La simfonia de les grullas, Mestres: la bona educació, Manuela Ballester: el crit enutjat, El caminante etc. Ficció: La Família (Dementia), Una Suau Olor de Canyella o La Torre de Babel àmpliament reconeguda al Caire, Mumbai, Seminci et alter. Com a productora L’Amor no és el que Era, Terra sense Mal, Els Somnis d’Idomeni i moltes altres amb la seua companyia TARANNÀ FILMS.

Ricardo MaciánLlicenciat en Geografia. Titulat en imatge i so. Graduat en guió cinematogràfic en l’EICTV (Cuba) i a l’Escola de guionistes García Berlanga. Ha desenvolupat la seua labor inicialment en l’àrea d’informatius de TV, sent enviat especial a zones de conflicte. Com a director, guionista i productor, compta amb llargs documentals, curtmetratges i sèries de caràcter internacional per a diferents empreses, entitats i canals de TV. Entre altres activitats és docent en escoles i universitats, membre de comité de redacció de l’extinta RTVV, jurat de festivals, analista de guió per a l’IVC, funda les productores CROMA AUDIOVISUALS i FILMANTROPO MEDIA i associacions com ATRAU i la MESAV. Actualment és membre d’EDAV, de la Junta Directiva de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual i president d’APREMIA (Associació Per a la Recuperació de la Memòria Internacional Audiovisual).

Emili Piera, Giovanna Ribes i Ricardo Macián, són els membres del Jurat de la V edició de LA TRACA

SOBRE ELS AUTORS FINALISTES:

BUITRES

Juanjo Moscardó Rius: Des de 2005 treballa com a analista, guionista, director i productor. Ha escrit pel·lícules com a Juegos de familia (Belén Macías, 2016, venuda a HBO USA) i sèries per a televisió valenciana. Ha sigut finalista del V premie SGAE de Guió Julio Alejandro i dels prestigiosos concursos de guió de l’Austin Film Fest i del Launchpad by The Tracking Board. També ha sigut semifinalista del BigBreak Contest by Final Draft. En 2012 escriu, dirigeix i produeix el seu primer curtmetratge Chocapaquete i en 2012 la webserie documental La primera vegada. En 2019 va estrenar el seu segon curtmetratge Maldita i va co-escriure i va codirigir i va produir Amor en Pols, la premiere internacional de la qual va ser en Cinequest 2020 dels EUA, on va guanyar el premi a millor comèdia. En l’actualitat, ha escrit la nova pel·lícula de Martín Rosete, I’m Awake, que es rodarà en 2023, i és el creador de la sèrie Custòdia Repartida, que dirigirà Javier Fesser. En 2023 ha escrit i produït el seu últim curtmetratge documental Una teràpia de mierda, dirigit per Javier Polo.

També té en desenvolupament amb Federation España la minisèrie internacional Under Siege, que dirigiran Jorge Dorado i Iván Sainz-Pardo.

Rafa Ferrero – és un guionista valencià amb una extensa experiència en diferents formats televisius. Ha treballat en programes d’entreteniment com ara “Rutas Bizarras” o “Assumptes interns”, i en sèries de ficció com “La forastera” o “Julia i Gilbert”. A més, és autor de diferents projectes de llargmetratge i sèrie premiats.

PROPIETARIS

Suso Imbernón – Debuta en la direcció amb el llargmetratge “Amor En Polvo” (2019) al costat de Juanjo Moscardó. Estrenat en el Festival Cinequest de Califòrnia on gana el Premi a Millor Comèdia, arriba a les sales en 2020 i des de 2021 ha estat disponible en plataformes com HBO, Netflix, Prime Vídeo o Filmin. Ha escrit i dirigit múltiples curtmetratges, entre els quals destaquen pels seus premis “Maldita” (2019), “Cuando todo pase” (2013) i “El ‘Braking’” (2007). Durant 20 anys ha participat en multitud de produccions de cinema, publicitat i televisió com a realitzador, guionista, tècnic o productor. Llicenciat en Comunicació Audiovisual, va estudiar el Màster en Guió de Cinema de la FIA-UIMP i es va formar en direcció i interpretació a Buenos Aires. Com a actor ha treballat en diferents espectacles com a “Retablo del Abandono”, “Savethetemazo.org” o “Perrakos Sound System”.

Vicent J. Gavara- Llicenciat en Ciències de la Informació, va realitzar el taller de guionista a l’Escola Internacional de Cinema i Televisió de Sant Antoni dels Banys (Cuba). Compagina l’escriptura audiovisual i realització amb el seu treball d’actor tant en teatre com en diferents produccions audiovisuals. Soci fundador de la companyia Xiconiu Teatre. Ha treballat de guionista per a la televisió pública valenciana en programes d’humor com Autoindefinits o Socarrats. Autor de curtmetratges premiats com “El Braking” o “Cuando todo pase”, ha dirigit el llargmetratge de ficció “Kilimanjaro” i el documental “Berlanga, l’home del Mehari”.

VÍDEOS A LOLA

Jorge Yúdice – Se va graduar en l’ESCAC en l’especialitat de direcció, formant-se després en diferents màsters i postgraus de guió i narrativa. Actualment treballa com a freelance, escrivint, realitzant i editant publicitat, videoclips i curtmetratges. Destaquen el seu docu-ficció “Llums” per a TV3, el curtmetratge “Bus Story” amb més de cent seleccions i dènou premis nacionals i internacionals i molt especialment “Cocodrilo”, curtmetratge estrenat en Berlinale en 2019, amb prop de dues-centes seleccions, més de cent premis nacionals i internacionals i candidat als premis Goya 2020.

Zebina Guerra Peña – Va estudiar guió en l’ESCAC, on actualment imparteix classes com a professora de guió. Combina el seu treball lectiu en l’Escac amb el desenvolupament de projectes de sèrie i llargmetratge, havent col·laborat amb entitats i productores com ara Escándalo Films, El Terrat, Atresmedia Cinema, TV3 o TVE, “Mi querida cofradía” (Marta Díaz de Lope), Premi del Público en el Festival de Màlaga 2018, va ser la seua primera pel·lícula com a coguionista. “Los buenos modales” (Marta Díaz de Lope) serà el seu segon llargmetratge amb estrena prevista a l’abril de 2023. “Artes maritales mixtas para una fugitiva” (Reservoir Books. Penguin Random House) va ser la seua primera novel·la editada en 2018.“L´última nit del karaoke” (El Terrat. Tv3) és la seua primera sèrie com co-creadora i guionista de televisió. L’emissió del qual va tindre lloc a la tardor de 2021 en prime time i que actualment pot veure’s en Amazon Prime.

Feu un comentari