IX EDICIÓ DEL CICLE DE CINEMA VALENCIÀ ACTUAL

La Sala SGAE Centre Cultural acull la IX edició del Cicle de cinema valencià actual

Una iniciativa d’Escriptors  de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Fundació SGAE per a secundar i difondre la més recent creació audiovisual de la Comunitat Valenciana i visibilitzar als seus creadors i creadores

La Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de SGAE de la Comunitat Valenciana, i l’associació de guionistes Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) celebren entre l’11 i el 20 de desembre el seu IX Cicle de cinema valencià actual. La mostra, que tindrà lloc a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanquerías, 6), inclou un total de quatre llargmetratges produïts en els dos últims anys i signats per autores i autors de la Comunitat Valenciana. D’esta manera, es desitja secundar i difondre alguns dels més recents treballs del panorama audiovisual valencià, donant protagonisme als i les guionistes. A més, els propis creadors d’estes pel·lícules seran els encarregats de presentar-les al públic i mantindran un col·loqui amb les persones assistents en acabar la projecció.

El cicle s’obri l’11  de desembre amb Bull Run, un documental d’Ana  Ramón Rubio que, en to de comèdia, analitza el fenomen de les criptomonedes i el seu propi procés d’addicció a la compravenda de monedes virtuals. Després de guanyar els guardons al Millor Llargmetratge Documental i a la Millor Cançó Original (per Rich en cripto, de Lory Money Sr. Flipante) en els VI Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià, Bull Run va ser seleccionada en el festival DOC de Nova York i suma onze candidatures en els 38é Premis Goya 2024.

El 13 de desembre es projectarà 42 segundos, del guionista Carlos Franco i els directors Àlex Murrull Dani de l’Ordre. El llargmetratge conta la història èpica i real de la selecció espanyola de waterpolo que, contra tot pronòstic, va aconseguir una de les gestes esportives més recordades dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

El programa de l’IX  Cicle de cinema valencià actual prosseguirà el 18 de desembre amb Persona [no] humana, d’Alejandro  Cuéllar Rafa G. Sánchez. Es tracta d’un documental entorn de la lluita a favor dels drets dels animals que mostra el procés judicial que l’ONG Projecte Gran Simi va emprendre per a alliberar dos simis tancats en pèssimes condicions en dos zoològics argentins. Persona [no] humana va guanyar el premi Millor Noves Realitats Socials del VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés i s’ha projectat en certàmens nacionals i internacionals com DOCS València, Seoul Animal Film Festival i el Festival de Cinema i Drets Humans de l’Uruguai, entre altres.

Tancarà la mostra de cinema valencià, el 20 de desembre, la pel·lícula Olvido, amb guió de Fermín Palacios i direcció a càrrec d’Inés  París. A mode de thriller, el llargmetratge es desenvolupa a la València de 1957, després de la riuada que va cobrir de fang i morts la ciutat. Oblit es va estrenar en el 38é festival Cinema Jove i va ser una de les grans triomfadores en els Premis Berlanga 2023, amb els guardons a la Millor Actriu (María Caballero), Muntatge i Postproducció, Direcció de Producció, Vestuari i Maquillatge i Perruqueria. A més, compta amb 16 candidatures en els 38é Premis Goya 2024.

Este Cicle de cinema valencià actual és una iniciativa del Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana i EDAV, l’objectiu de la qual és promocionar el treball d’aquells guionistes que des de la Comunitat Valenciana contribuïxen a l’enriquiment de la nostra producció audiovisual.

FITXES DELS LLARGMETRATGES:

11 desembre / 18 hores:

Bull Run (2023 / Documental / 80’)

Guió i direcció: Ana Ramón Rubio.

Sinopsi: Ana és una cineasta que es dedica al comerç de criptomonedes durant la pandèmia. El seu marit i el seu pare volen que vaja a teràpia, i Ana decidix, com a exercici de reparació, fer un documental sobre la febre bitcoin amb un productor, un equip tècnic de nous especuladors i un pare economista que vol evitar coste el que coste que la seua filla s’arruïne en un mercat que no entén. Per a ell, les criptomonedes amb la tulipa o la bambolla de segells del segle XXI: una estafa per a tota la vida. La història d’Ana servirà com a cavall de Troia per a endinsar-se en l’ecosistema cripto a través de testimoniatges d’experts.

13 desembre / 18 hores:

42 segundos (2022 / Drama / 106’)

Guió: Carlos Franco.

Direcció: Àlex Murrull i Dani De la Orden.

Repartiment: Jaime Lorente, Álvaro Cervantes, Tarik Filipovic, Cristian València, Joan Sentís, Germán Alcarazu, Alfons Nieto, Pep Ambròs, Julen Alba, Santos Adrián, Nico Ufenast, Javier Raya, Artur Busquets i Júlia Lara.

Sinopsi: a pocs mesos dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92, la selecció espanyola de waterpolo té tots els números per a passar sense pena ni glòria. No estan preparats i necessiten un colp d’efecte si no volen fer el ridícul jugant en la seua pròpia casa. Eixe colp d’efecte arriba ràpid en forma de nou entrenador amb fama de dur i tècniques de treball més que qüestionables. #Per si no fos prou, la selecció compta amb dos líders enfrontats per la seua manera d’entendre este esport: Manel Estiarte i Pedro García Aguado. Però, gràcies a un esforç sobrehumà, al treball en equip i al suport de tot un país, demostraran al món sencer que es pot arribar més enllà d’on mai van imaginar.

18 desembre / 18 hores:

Persona [no] humana (2022 / Documental / 108’)

Guió i direcció: Alejandro Cuéllar i Rafa G. Sánchez.

Repartiment: Candela Moreno.

Sinopsi: Sandra i Cecilia són dos grans simis que viuen recloses i exhibides en dos zoològics argentins, en pèssimes condicions. L’ONG Projecte Gran Simi contacta amb un grup d’advocats que obrin un llarg camí judicial per a aconseguir que es reconeguen als dos animals els tres drets fonamentals: el dret a la vida, a la llibertat i a la no tortura. En contra seua tindran als directius dels zoològics, relacionats amb les màfies de tràfic animal, amb por de perdre els seus beneficis econòmics. Per part seua, Candela, una fotoperiodista, comença una investigació per a recaptar arguments científics, biològics i evolutius que demostren els nostres vincles amb Sandra i Cecilia. Estem preparats per a trencar la barrera de l’espècie?

20 desembre / 18 hores:

Olvido (2023 / Drama / 92’)

Guió: Fermín Palacios.

Direcció: Inés París.

Repartiment: María Caballero, Morgan Blasco, Carlos Olalla, Jorge Cabrera, María Gregorio, Javier Butler, Álvaro Báguena, Ramón Ródenas, Jordi Aguilar i Óscar Pastor.

Sinopsi: València, 14 d’octubre de 1957. El riu Túria es desborda, arrasant la ciutat, que queda submergida en aigua, fang, caos i misèria. Olvido Granell, una periodista valenta obligada a demostrar cada dia la seua vàlua en un mitjà on no hi ha quasi dones, ha d’unir les seues forces amb el veterà sergent de policia Joaquín Caplliure per a esclarir l’aparició de sis cadàvers arrossegats per l’aigua durant la riuada, però els cossos de la qual revelen que no han sigut víctimes de la fúria del riu: estan marcats per estranyes cicatrius. Quan els cadàvers desapareixen de la morgue i els alts comandaments del Règim ordenen donar carpetada al cas, Olvido i Caplliure decidixen continuar desafiant al poder i el silenci imposat. Però, cada pas que donen cap a la veritat els submergix un poc més en el fang, el misteri i el perill, obligant-los a posar en risc les seues pròpies vides.

 

Feu un comentari