La situació dels guionistes i la seua relació amb productors i l’Administració a debat

Els guionistes demanen a l’Administració que siga el motor del canvi a la indústria de l’audiovisual. la foto (3)

Aquest matí s’ha celebrat la Jornada de Dinamització del Guió, organitzada per CulturArts – IVAC i EDAV amb la col·laboració de SGAE i Cinema Jove. Al llarg del matí s’ha vist quin és el panorama actual de l’audiovisual valencià i quin la situació específica del guionista, analitzada per l’estudi “Els guionistes a Espanya” i que ha presentat el seu autor, Rubén Gutiérrez del Castillo, coordinador d’Estudis i Recerca de la Fundació Autor. Fabia Buenaventura, Directora General de FAPAE i Juanjo Moscardó, guionista, director i membre de la Junta Directiva de EDAV han analitzat també la relació entre guionistes, productors i les seues associacions.

Durant el debat, ha quedat de manifest que la inversió en guió és molt desigual i que pocs productors o l’administració aposten decididament per invertir en I+D, a pesar que el guió és el punt de partida que origina la pràctica totalitat dels negocis dins del sector. Membres de EDAV han apuntat la necessitat que es produïsca un canvi de mentalitat donada l’actual situació de crisi: apostar decididament pel guió pareix la solució més rendible. Durant la jornada s’ha evidenciat que la situació del guionista dista molt de ser bona. Com a solució, s’apunta a la necessitat de professionalitzar l’ofici, professionalització que passa necessàriament per la implicació ferma de tots els agents: l’Administració, les televisions i, sobretot, els productors. EDAV ha demanat col·laborar més estretament amb els agents implicats, i que els creadors tinguen un paper més destacat dins del negoci. També hi ha hagut lloc per a l’autocrítica en aquesta jornada, quedant de manifest que és necessari millorar la connexió de les històries amb el públic.

Guia de Guionistes i Motor de Cerca

Per la seua banda, Miguel Marcos, president de EDAV ha presentat la Guia de Guionistes i el seu Motor de Cerca en internet, dues eines necessàries per als productors i altres agents de l’audiovisual, que s’han realitzat en col·laboració amb la Fundació Autor. La Guia recopila els currículums professionals i les obres audiovisuals escrites pels membres de EDAV. La publicació va acompanyada de l’engegada d’un Motor de Cerca integrat en la web de l’associació que permet realitzar cerques específiques a partir de diferents criteris (gènere, format, autor…). D’aquesta manera, la Guia es converteix en una eina que permet trobar de forma ràpida i eficaç a l’autor més adequat per a afrontar l’escriptura de qualsevol projecte audiovisual. EDAV distribuirà l’edició en paper a productores audiovisuals de tot l’estat espanyol.

Feu un comentari