La violència de gènere en la ficció audiovisual, a estudi
Una xarrada, impartida per la crítica i professora d’Història de l’Art, Àurea Ortiz, analitzarà el tractament de la violència de gènere en la ficció cinematogràfica i televisiva.
Organitzada per EDAV, la xarrada se centrarà en l’anàlisi d’exemples concrets de la ficció actual per a analitzar el fenomen. Així, es tractaran temes com la dona víctima i el cos femení, a través de l’estudi de sèries procedimentals com a “Ments criminals” o “Llei i ordre: unitat de víctimes especials”, centrades en delictes sexuals i/o serial killers.
Del cos femení com a detonant narratiu al protagonisme de la dona-investigadora.
Durant la xarrada, es farà un recorregut per alguns exemples de sèries i pel·lícules que comencen amb l’assassinat o la desaparició de xiquetes i dones joves, com per exemple “El sabor de les margarides”, “La caça Monteperdido” o “L’illa mínima” i que utilitzen el cos femení com a detonant narratiu però també s’analitzaran sèries que marquen diferències i superen els clixés habituals, com “Mindhunter”. També “La caça” i “Creieu-me”, on el protagonisme de dones investigadores amplia la mirada sobre el tema.
El maltractament i la distopia tindran també el seu protagonisme, amb l’anàlisi de sèries com “Big Little Lies” o “El conte de la criada”.
La xarrada se celebrarà dimarts 10 de març a les 18.30 hores a la Sala Seminari I del Col·legi Major Rector Peset de València, que col·labora amb EDAV en l’organització. L’entrada és lliure gratuïta fins a completar l’aforament.
ÀUREA ORTIZ VILLETA és professora d’Història del cinema de la Universitat de València i tècnica del departament de programació de la Filmoteca de València, de l’equip de la qual ha format part des dels seus inicis. Els seus temes d’investigació, desenvolupats en publicacions, seminaris i exposicions, inclouen la relació del cinema i les arts i la representació de les dones les arts plàstiques i el cinema. Ha publicat textos i dirigit diversos cursos i seminaris sobre aquest tema, com ‘Per què el diuen cinema de dones quan volen dir cinema’ (MuVIM) o la sèrie d’articles sobre qüestions de gènere publicats per l’IVAC en els monogràfics dedicats als clàssics del cinema espanyol, com La caça, L’estrany viatge o Carrer major. Compta a més amb nombroses publicacions i estudis. Crítica de cinema, comissària d’exposicions i jurat de festivals com La Cabina, Humans Fest o Festival de cinema d’Alcalá de Henares, entre altres. Actualment forma part de l’equip del podcast Laboratori d’Investigació de Sèries en Podium Podcast i col·labora amb CulturPlaza amb una columna setmanal sobre sèries de tv. Codirectora de LABdeseries. Festival de sèries de València. Col·laboradora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i de València Acull, entitats socials amb les quals ha organitzat cicles de cinema i tallers educatius entorn dels drets humans i els mitjans de comunicació.