Membres de la junta directiva d’EDAV es reunixen amb la nova directora general de RTVV

Membres de la junta directiva d’EDAV han mantingut una reunió amb Rosa Vidal, directora general de RTVV. En la reunió es plantejaren qüestions com ara la recuperació de la ficció, la necessitat d’apostar per una televisió de proximitat i 100% en valencià o, entre altres coses, la signatura d’un codi de bones pràctiques. Este és el resum de tot el parlat. 
 La resposta als nostres plantejaments va ser bastant receptiva i coincident en moltes ocasions amb els nostres. Rosa Vidal va estar d’acord en què és necessari recuperar tant l’audiència com la identificació del públic amb la seua cadena i va assegurar que la televisió que es faça serà de proximitat i en valencià. També és conscient de la importància que té la ficció per a aproximar-se a aquests objectius. Rosa Vidal va assegurar que es reprendrà la producció de sèries de ficció, encara que no necessàriament seran les mateixes sèries les que es produïsquen. També va insistir que, en qualsevol cas, cal baixar dràsticament els costos de producció, que va situar entorn dels 22.000 €/capítol, el que suposaria un cost 4, 5 i fins a 6 vegades menor del que costen ara, segons les seues paraules. També va assegurar que se cercarà la màxima transparència en els costos de les produccions i que només es pagarà el que es justifique documentalment. Açò evitarà que Televisió Valenciana pague un cost per un servei pel qual el productor paga una quantitat sensiblement inferior sense haver de justificar on ha anat a parar la diferència.

En qualsevol cas tot està pendent de la publicació del Contracte Programa i la quantitat que Hisenda determine. El que sí semblen tenir clar és que la programació que es considere servei públic ha de fer-se en valencià i amb les estructures de Canal 9. Tota la producció pròpia que s’externalitze serà en valencià i produïda a València, amb el que, deia, s’evitarà que es porte el treball fet de fora o es contracte professionals no valencians. Segons les seues pròpies paraules, així es “valencianitza” el capital de les empreses que opten al contracte programa. La data prevista per a l’aprovació del contracte programa seria JUNY. Sobre el Contracte Programa va dir que seria “ampli”.

Està previst que a partir de l’últim quatrimestre es comence a emetre la nova programació, per al que ha demanat al seu equip que abans del 15 de juny li faça arribar una “programació interna” per al seu estudi.

Va assegurar que s’establirien mecanismes perquè els departaments de ficció i programes tingueren una relació fluída amb els guionistes de manera que aquests pogueren fer arribar idees i projectes a la cadena. Es va comprometre al fet que, en el moment estiga nomenat el nou subdirector/a de programes -en uns quinze dies- es reuniria amb nosaltres.

Quant a la col·laboració en projectes formatius, concursos i uns altres, es va comprometre a estudiar-ho i es va mostrar oberta. La convidarem a assistir a la Jornada de Dinamització del Guió que es celebrarà el proper 21 de juny, perquè forme part de la taula inaugural i que, a més, estiguera present la persona que assumisca la responsabilitat dels continguts, que per a aqueixes dates ja estarà nomenada. En comentar l’opció de recuperar el Concurs d’Idees per a Projectes de Ficció, va dir que ho desconeixia. Va prendre nota i ens va demanar que li férem arribar la convocatòria que es va publicar per a estudiar-la, cosa que ja hem fet.

Es va plantejar també la necessitat de signar un acord de bones pràctiques similar al que va signar la TV de Catalunya amb el GAC. Ens va emplaçar a que li enviàrem una proposta per a estudiar-la.

Finalment, ens va confirmar que en breu signarà el conveni de compra de drets per a les produccions subvencionades per l’IVAC en 2012, però es va mostrar contundent pel que fa al futur d’aquest conveni: no tornarà a signar-se per a 2013 ni en el futur. Consideren que amb la producció de ficció compleixen amb la seua funció i que d’ara endavant RTVV no participarà en aquest model. Tot el que no es definisca com a servei públic haurà de trobar una via per a finançar-se i ha de demostrar la seua rendibilitat.

Feu un comentari