Reunió amb José Luis Moreno, adjunt a la Direcció de CulturArts

Durant el mes de maig representants d’EDAV s’han reunit amb José Luis Moreno, adjunt a la Direcció de CulturArts. En la reunió es van tractar temes com ara la convocatòria d’ajudes per a 2013, el conveni de compra de drets amb RTVV o les propostes d’EDAV per a la modificació del sistema d’ajudes. Ací teniu un resum del que varem parlar:

 

REUNIÓ AMB JOSE LUIS MORENO. MAIG 2013

1. Convocatòria d’ajudes de 2013
A partir d’enguany la convocatòria i resolució de les ajudes es gestionarà des de Conselleria. Hi ha una retallada substancial en les quantitats, que queden de la següent manera:
-Ajudes a l’escriptura de guió: no està confirmada la quantitat ni la data de convocatòria.
Des de l’any passat, la dotació pressupostària de les ajudes de guió és bianual. En el cas de les de 2013, hi ha previstos 30.000 euros, dels quals 10.000 seran amb càrrec als pressupostos de 2013 i 20.000 amb càrrec als pressupostos de 2014.
Això planteja un problema: com ara les ajudes les convoca Conselleria, han d’aprovar la convocatòria els interventors de la Generalitat i aquests no accepten -per qüestions legals i administratives- la bianualitat de les ajudes. José Luis Moreno ens proposa dos opcions:

1. Traure la convocatòria ja, i només amb la dotació d’enguany (10.000 euros repartides en dos ajudes de 5.000 cadascuna).

2. Negociar el tema -això ho farien des de Culturarts- perquè els interventors accepten que siga bianual i es puga convocar per 30.000, segons estava inicialment previst. El procés tardarà aproximadament un mes i José Luis Moreno no sap quin resultat tindrà. De manera que podria passar que, dins d’un mes, mantinguen la negativa, les ajudes isquen més tard (al juliol) i els adjudicataris tinguen menys termini per a lliurar els guions. (Conselleria tanca la justificació anual l’1 de novembre, de manera que aquest seria el termini per a lliurar el tractament de 60 pàgines, encara que després hi hauria fins el 30 de març de 2014 per a lliurar el guió complet).

Els membres de la Junta Directiva d’EDAV hem optat per la segona opció i així ho hem comunicat a Culturarts. 10.000 euros és una quantitat que no arriba ni a simbòlica, i pensem que cal fer tot el que siga necessari per a evitar que aquesta siga la dotació de les ajudes d’enguany. També els hem traslladat que fins i tot, encara que es donés el millor dels casos i finalment les ajudes es convocaren en 2013 per 30.000 euros, esta quantitat suposa una reducció del 50% respecte al que es destinava fa tres anys, i és una xifra insuficient, que pot acceptar-se momentàniament en una conjuntura de retallades pressupostàries, però en cap cas pot mantenir-se en exercicis posteriors.

Respecte a les ajudes de 2012 –que foren cinc de ficció de 7.000 i una de documental de 5.000- l’IVAC encara no les ha pagat. Li preguntem per això. José Luis Moreno ens va dir que estan pendents d’un ingrés d’hisenda i que de moment no tenen una data concreta per a fer el pagament.
Quant a la resta d’ajudes:
-Ajudes a la producció de curtmetratges i projectes multiplataforma: 225.000 euros a repartir entre les dues categories. La proporció dependrà dels projectes que es presenten.
-Ajudes a la producció de llargmetratges (ficció i documental). 640.000 euros (l’any passat van ser 1.400.000 euros).
-Activitats i formació. Seguirà havent-hi però amb una retallada substancial.
Respecte als terminis, l’esborrany està informant-se en els serveis jurídics per a la seua publicació. La previsió amb la qual treballen és que cap a meitat de juny aniran publicant-se escalonadament totes les convocatòries, encara que podria variar. En el cas de les de guió, com hem comentat més amunt, eixiran al juliol, una vegada es negocie amb intervenció de la Generalitat el tema de la bianulitat.
2. Conveni de compra de drets de RTVV de la produccions recolzades per l’IVAC.
Encara no s’ha signat. Han tingut reunions amb Rosa Vidal, directora general de RTVV. Segons ens va dir José Luis Moreno, Vidal es va comprometre a signar el de 2012, però pel que parlarem amb ella en una reunió posterior, no és partidària d’aquest conveni i no té intenció de donar-li continuïtat.
3. Propostes de modificació del sistema d’ajudes.

Des d’EDAV portem algun temps treballant en una proposta per a modificar el sistema de subvencions. Aquests són els seus punts principals:
-Invertir la piràmide. Ara mateix es recolza un nombre major de projectes en la fase de producció que en la d’escriptura. Considerem que hauria de ser a l’inrevés, perquè d’aquesta manera es vagen filtrant els projectes al llarg de les fases successives i solament arriben a produir-se els que són més sòlids. Per a aconseguir-ho, volem recuperar les ajudes de desenvolupament, una fase decisiva en la qual no s’estan invertint els recursos necessaris, per la qual cosa sovint es donen pràctiques abusives que perjudiquen als guionistes, com moure guions sense formalitzar una opció de compra o no retribuir les reescriptures de noves versions.
-Avançar el pagament en el cas de les ajudes d’escriptura i curtmetratges perquè siguen previs i no posteriors a la realització de l’objecte de la subvenció.
-Reimplantar les ajudes a la producció de sèries documentals, que han servit per a recolzar petites productores en la realització de programes d’interès cultural.
José Luis es va mostrar receptiu a les nostres propostes i ens va emplaçar a presentar-les per les vies oficials a la Conselleria i Culturarts perquè siguen tingudes en compte en la convocatòria d’ajudes de l’any que ve. El nostre objectiu ara és tenir llest aquest escrit abans de finals del mes de juny. Si teniu qualsevol proposta o suggeriment, feu-nos-la arribar perquè puguem afegir-la.
En el document s’inclouran a més, les propostes que resulten de la Jornada de Dinamització del Guió del pròxim 21 de juny, que organitzem amb la col·laboració de l’IVAC. En breu vos informarem dels ponents i la resta de detalls de la convocatòria. Esperem que no falteu.

Feu un comentari