MEMÒRIA D’ACTIVITATS ANY 2020 – CONSULTA-LA A L’APARTAT DE DESCÀRREGUES
En el moment de preparar i aprovar el pla d’activitats per a l’any 2020, encara no havia irromput la COVID-19 i pensàvem que tot això que proposàvem, i moltes altres coses que sempre ens van eixint al pas al llarg de l’any, es durien a terme, complint el nostre objectiu d’enfortir i divulgar les obres dels diferents col·lectius d’autors del sector audiovisual valencià.
Finalment, algunes de les activitats previstes, fins i tot alguna de les més emblemàtiques com ara el concurs de guions de llargmetratge de comèdia La Traca, han estan suspeses, unes altres no s’han arribat a programar i altres hem pogut revisar-les i han vist la llum, moltes però, la de la pantalla dels ordinadors. El format online ha irromput en el nostre dia a dia i ens ha permés organitzar activitats que no s’hagueren pogut fer de cap altra manera.
A més de la col·laboració amb SGAE i Fundació SGAE per a l’organització d’activitats, EDAV col·labora també amb altres organismes com l’Institut Valencià de Cultura, i festivals com Quartmetratges, Creador.es o Humans Fest, participa en el Màster de Guió del Centre Sperimentale di Roma i l’escola Barreira Art + Disseny i organitza altres activitats pròpies.Tenim convenis am diferents organismes que beneficien els nostres socis i fem part d’organitzacions com el Foro d’Associacions de Guionistes Audiovisuals, FAGA, organització d’àmbit estatal que agrupa les associacions de guionistes bascos, galecs i catalans, a més dels guionistes de la Comunitat Valenciana. Com a membres de FAGA, fem part de la FSE, Federation of Screenwriters in Europe, federació formada per més de 26 organitzacions de guionistes de 21 països europeus i que representa a més de 7.000 guionistes professionals.
Les nostres activitats, obertes a tot el sector, comprenen des de la formació i el debat, (organització de tallers i jornades), la visibilització del repertori del autors audiovisuals, posant en valor el treball dels guionistes (cicles de projeccions de curtmetratges i llargmetratges d’autors valencians), crear vincles entre el col.lectiu de guionistes i el dels productors per tal de facilitar el posicionament del treballs dels guionistes i la producció de projectes valencians de qualitat (Roda de Guionis i esdeveniment One to One) i un llarg etcètera.
Especialment destacable enguany ha sigut la nostra tasca associativa, amb contacte regular amb les institucions per tal de trobar fòrmules per a paliar la situació originada en el nostre col.lectiu per l’irrupció de la pandèmia, així com les diverses enquestes laborals que hem fet enguany, com ara l’enquesta anual sobre la situació laboral dels nostres socis, l’enquesta especìfica sobre l’afectació de la COVID-19 en el nostre col.lectiu o l’enquesta sobre les condicions laborals dels guionistes que treballen per a productores externes en produccións per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació – À Punt.
En 2020, ademés hem publicat, a través de FAGA, una guia explicativa de les mesures aprovades per l’Administració de l’Estat per a fer front a la COVID-19 i, amb el suport de la Fundació SGAE, una guia de supervivència per a guionistes autònoms. Un manual que recull aquells aspectes fiscals, laborals, contables o legals que puga servir com a guia als autors autònoms i els ajude a desenvoluparse en un entorn professional cada volta més complex.
Per primera volta enguany hem pogut oferir també suport econòmic als nostres socis per a les seues consultes professionals als advocats especialitzats.
En resum, un any complicat en el que la nostra tasca associativa ha guanyat pes front a les activitats formatives i de divulgació que, no obstant això, hem pogut celebrar, tant de manera presencial com en un format online.